CMS

Battle of the CMS – WordPress vs. Drupal vs. Joomla

WordPress, Drupal en Joomla zijn de drie populairste Content Management Systemen (CMS). Een CMS is een systeem waardoor het voor jou als website eigenaar eenvoudig wordt om content te beheren op jouw eigen website. Je hebt hiervoor geen kennis nodig op het gebied van programmeren. Het ontwerp van de website kan je op twee manieren in het CMS systeem integreren. Je kunt er voor kiezen een op maat gemaakt webdesign te laten ontwikkelen door een webdesign bureau of je zoekt een kant en klaar template. Na het toevoegen van het design in de CMS ontstaat er een leeg design. Nu aan jou de taak om de gewenste content op de website te plaatsen.
Nu zijn er verschillende soorten CMS, maar welke is het meest geschikt voor jou? In dit artikel laten wij jou de verschillen en voordelen zien van de drie grootste systemen.

WordPress

WordPress is oorspronkelijk ontwikkeld voor websites gericht op blogs. De focus van WordPress ligt daarom op gebruikersgemak en functionaliteit. Het plaatsen van artikelen en content is erg eenvoudig te leren en uit te voeren.
Door de toenemende populariteit is WordPress ontzettend veel ontwikkeld. Tegenwoordig wordt WordPress  voor veel meer doeleinde gebruikt dan het plaatsen van blogs. Je kunt door middel van plugins (uitbreiding) nieuwe functies toevoegen aan de website. Je kan de website dus precies zo maken als jij zelf wilt. Van alle CMS gebruikers, maakt maar liefst 75% gebruik van WordPress.

Joomla

Joomla werd opgericht onder de naam Mambo. Joomla werd altijd gezien als een rommelig opgebouwd systeem waardoor het systeem niet prettig werkte. Dit is enige tijd geleden aangepakt waardoor het momenteel een overzichtelijker systeem is geworden. Aangezien deze CMS zich niet onderscheid van de vorige twee hebben zij een afnemend marktaandeel.

Drupal

In tegenstelling tot het eenvoudige WordPress staat Drupal bekend om de vele mogelijkheden die binnen het systeem mogelijk zijn. In Drupal kan je bijvoorbeeld onderscheid maken in bezoekers. De ene bezoeker ziet dus andere informatie dan een andere bezoeker. Dit is erg handig wanneer je gebruikt wilt maken van accounts. Al deze extra mogelijkheden zijn in het systeem mee gebouwd. Het voordeel voor jou is dus dat je in staat bent complexe content te plaatsen. Het bijkomend nadeel is dat het gebruik moeilijk is en daarom vaak lastig te begrijpen.

En de winnaar is ..

WordPress! In WordPress is alles mogelijk door middel van de vele plug-ins die beschikbaar zijn. Door het grote aantal gebruikers zijn er ook veel WordPress ontwikkelaars ontstaan. Hierdoor worden er regelmatig nieuwe plug-ins en updates uitgebracht waardoor de websites steeds mooier, sneller en veiliger worden. In een WordPress webdesign kunnen wij alles bouwen en is dus alles mogelijk. Het grootste voordeel van WordPress zit echter in het gebruikersgemak voor jou. Zonder enige kennis ben jij in staat om je eigen website te beheren. Ideaal toch!