Wat is een VPN ?

Een VPN brengt een veilige verbinding tot stand tussen uw apparaat (bijvoorbeeld uw computer of smartphone) en internet. Als we online gaan, hebben we allemaal een uniek IP-adres. U kunt dit adres vergelijken met een telefoonnummer of huisadres, maar dan voor uw computer of smartphone: uw IP-adres is een persoonlijke identificatiecode voor uw internetverbinding, het onthult uw locatie en is gekoppeld aan de persoon die uw internetprovider betaalt. Met uw IP-adres bent u online herkenbaar en traceerbaar, wat u ook doet. Dat wil zeggen, tenzij u een VPN gebruikt.

Een VPN kan niet altijd al uw online tracks afleggen: er zijn andere methoden die ertoe kunnen leiden dat uw online identiteit aan het licht komt. Technieken die WebRTC-lekken en vingerafdrukken van browsers gebruiken, kunnen nog steeds gegevens over u verzamelen. Toch zal een VPN in de meeste gevallen uw privacy zeer goed beschermen.

Zoals eerder vermeld, staat VPN voor Virtual Private Network. Met dit privénetwerk kunt u uw dataverkeer via een versleutelde, beveiligde verbinding naar een externe server sturen. Van daaruit wordt het verkeer naar het internet gestuurd. Hierdoor wordt het IP-adres dat op internet wordt weergegeven, gewijzigd.

Waar wordt een VPN voor gebruikt

Er zijn veel verschillende redenen waarom mensen een VPN gaan gebruiken. De grootste kunnen als volgt worden samengevat: het verhoogt uw online privacy, biedt u meer online beveiliging en stelt u in staat om met meer vrijheid op internet te surfen (omdat het u helpt om online beperkingen en censuur te omzeilen). In de volgende secties leggen we uit wat dit precies betekent.

Hoe een VPN online beveiliging biedt

Een VPN service biedt beveiliging omdat het al je internetverkeer zwaar versleutelt, zelfs voordat het de VPN-server bereikt. Het leidt ook uw dataverkeer door een veel veiligere “VPN-tunnel”. Dit maakt het voor anderen, zoals overheden en hackers, veel moeilijker om uw gegevens te onderscheppen en te bekijken. Daarom is het vooral belangrijk om een ​​VPN te gebruiken bij het gebruik van (gevaarlijke) openbare wifi-netwerken.